Vi använder cookies

Genom att klicka på “Godkänn alla” går du med på att vi sparar cookies på din enhet för att förbättra navigation, analysera användande och hjälpa oss med marknadsföring. Se vår Integritets policy för mer information

Ultraljud

Vid bukultraljud undersöks bukens organ, inklusive kärl och lymfknutor, för att veterinären ska kunna bedöma förändringar i till exempel lever, njurar och livmoder.

Ultraljud använder högfrekventa ljudvågor som både sänder ut och tas emot av en sändare/mottagarenhet. När dessa ljudvågor reflekteras på olika sätt av kroppens vävnader, mäts tidsdifferensen mellan sändning och mottagning. En dator bearbetar denna information och visar resultaten på en skärm.

Hur går en ultraljudsundersökning till?

Vid en ultraljudsundersökning av djurets buk ligger djuret vanligtvis på rygg på en mjuk madrass, och buken rakas oftast. För att skapa bra kontakt används sprit och/eller gelé på huden. Eftersom huden kan bli irriterad av både rakning och gelé rekommenderas att området spolas av med vatten efter undersökningen. Ofta kan ultraljud utföras utan att ge djuret lugnande medel. Det finns inga kända risker med ultraljudsundersökningar, så både gravida kvinnor och barn under 18 år får närvara vid undersökningen.

Se vår prislista för priser