Vi använder cookies

Genom att klicka på “Godkänn alla” går du med på att vi sparar cookies på din enhet för att förbättra navigation, analysera användande och hjälpa oss med marknadsföring. Se vår Integritets policy för mer information

Hud & pälsproblem

Hudproblem är vanliga hos hundar och katter och kan vara mycket besvärande för både djuren och deras ägare. Vissa hudproblem är livslånga och kan variera i intensitet under olika perioder. För att undvika kroniska förändringar som blir successivt svårare att behandla är det viktigt att ordentligt utreda återkommande hudproblem.

Se sektionen konsultation i vår prislista för priser

Boka undersökning
Vanliga Hudproblem hos Hundar och Katter

Hudproblem kan variera från milda till allvarliga och kan inkludera återkommande öronproblem, hudinfektioner, sår i huden, analsäcksproblem, klåda och/eller bölder/sår i tassarna. Oavsett symtomen är det viktigt att ta dem på allvar och söka veterinärvård när de uppstår.

Orsaker till Hudproblem

Det finns olika orsaker till hudproblem hos hundar och katter. Att identifiera den underliggande orsaken är avgörande för att välja rätt behandlingsmetod. Här är några vanliga orsaker:

 • Parasiter: Loppor och kvalster är vanliga orsaker till klåda och hudproblem. Loppor kan orsaka klåda, håravfall och rodnad hud, medan kvalster som demodex och skabb kan leda till allvarlig klåda och hudförändringar.
 • Allergier: Allergier, inklusive loppallergi, omgivningsallergier och födoämnesallergier, kan utlösa hudproblem. Djur kan reagera överkänsligt på ämnen som pollen, foder eller loppbett och utveckla klåda och hudirritation som ett resultat.
 • Stress: Stress, tristess och oro kan också påverka djurs hudhälsa. Vissa djur kan utveckla överdrivet slickande eller kliande som ett sätt att hantera stressrelaterade problem.
 • Endokrina störningar: Störningar i det endokrina systemet, inklusive problem med sköldkörteln eller binjurarna, kan påverka hud och pälskvalitet och leda till klåda och håravfall.
 • Sekundära infektioner: Om huden skadas genom kliande eller slickande kan bakterier och jäst invadera och orsaka sekundära infektioner.

Hudutredning och Diagnostik

För att identifiera den underliggande orsaken till hudproblem är en noggrann utredning avgörande. Hudutredningen kan variera beroende på djurets symtom, men den inkluderar vanligtvis följande steg:

 • Sjukdomshistorik: Veterinären börjar med att ta en detaljerad sjukdomshistoria, inklusive hur länge hudproblemet har pågått, om det är bättre eller sämre vid olika tider, om andra djur i familjen har liknande problem och detaljer om djurets kostvanor.
 • Klinisk undersökning: Veterinären genomför en grundlig fysisk undersökning av djurets hud, inklusive öron och tassar.
 • Prover: För att utesluta olika tänkbara orsaker till hudproblemen tas olika prover från huden. Det kan inkludera skrapprov, tryckprov, tejpprov och/eller topsprov från öron. I vissa fall kan även bakterieodlingar och blodprover vara nödvändiga.
 • Eliminationsdiet: Om det misstänks att hudproblemen kan vara foderrelaterade, kan en eliminationsdiet vara en del av utredningen. Djuret får ett speciellt dietfoder för att se om hudbesvären minskar.
 • Allergiutredning: Om allergi misstänks kan veterinären utföra blodprov eller pricktest för att identifiera allergener och utveckla en behandlingsplan.


Behandling och uppföljning

Behandlingen av hudproblem beror på den underliggande orsaken. Efter att veterinären har gjort undersökningar och provtagningar kan en diagnos eller en preliminär diagnos fastställas.

Behandlingsplanen kan inkludera mediciner, specialdieter eller allergivaccination, beroende på det individuella fallet. Om djuret lider av hudproblem är tidig diagnos och korrekt behandling avgörande för att säkerställa dess välmående och livskvalitet.

Vi kan hjälpa till vid besvär som:

 • Klåda
 • Hudutslag
 • Knölar
 • Sår
 • Bölder

Se sektionen konsultation i vår prislista för priser