Kloskador och klobrott är relativt vanliga problem hos hundar men kan även drabba katter och kan vara smärtsamma och obehagliga för ditt fyrbenta vän. En vanlig orsak till klobrott hos hundar är att klon har blivit för lång. I vissa fall kan klobrott inträffa utan något yttre våld, och detta kallas klokapselavlossning. Orsakerna till klokapselavlossning kan vara tumörer, infektioner eller autoimmuna sjukdomar.
Se sektionen konsultation i vår prislista för priser
Symtom på Klobrott
Vanligtvis är det första tecknet på klobrott en plötslig hälta hos ditt djur. Din hund eller katt kan också börja slicka på tassen och uppvisa smärta när den sätter ner tassen eller om klon vidrörs. Om det har skett en spricka längre fram på klon kan djuret reagera lindrigt eller inte alls, medan vid en spricka ända upp till klofalsen kan smärtan vara betydligt starkare. När hela klon slits bort orsakar det vanligtvis både blödning och smärta.
Klobrott är sällan en akut situation, men det kan kännas akut eftersom ditt djur oftast är väldigt halt och smärtpåverkad. Om det har skett en större spricka eller om klon har fläkts av bör du kontakta veterinär inom ett dygn för att få rätt behandling.
Behandling hos veterinär
Om hela klon, inklusive pulpan, har slitits av, kommer veterinären vanligtvis raka och rengöra området. Om blödning fortfarande förekommer kan ett tassbandage appliceras. I fall där sprickan går ända upp till klofalsen eller om klon är uppfläkt, måste hela klon avlägsnas. Detta görs oftast under sedering eller full narkos. Om klon inte tas bort finns risken att en inflammation utvecklas i klofalsen, som kan sprida sig till klobenet.
För att förebygga kloskador och klobrott är det viktigt att regelbundet klippa din hunds klor. Detta hjälper till att undvika att klorna blir för långa och därmed mer utsatta för skador. Genom att vara uppmärksam på din hunds klor och agera snabbt om du misstänker något problem kan du bidra till att hålla din fyrbenta vän frisk och bekväm
Se sektionen konsultation i vår prislista för priser