Vi använder cookies

Genom att klicka på “Godkänn alla” går du med på att vi sparar cookies på din enhet för att förbättra navigation, analysera användande och hjälpa oss med marknadsföring. Se vår Integritets policy för mer information

Munhälsa & hygien

Tandsten är vanligt hos äldre hundar och katter när plack, en beläggning av matrester och bakterier, förkalkas. Djur som äter burkmat och saknar tuggben löper större risk. Små hundar drabbas oftare. Tandsten kan leda till tandköttsinflammation, tandlossning och smärta. Sprider sig infektionen kan det påverka käkbenet, näshålan och inre organ via blodet som hjärta och lever.

Se sektionen konsultation i vår prislista för priser

Boka undersökning

För katter finns en speciell tandåkomma kallad FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) som är mycket smärtsam. Den innebär att tänderna bryts ner, oftast kindtänderna, och det finns ingen känd bot för sjukdomen. Behandlingen innebär att drabbade tänder antingen extraheras helt eller så kapas bara kronan om roten har börjat växa ihop med käkbenet. Återkommande kontroller är viktiga för att övervaka eventuella komplikationer och upptäcka nya drabbade tänder.


Symptom på tandproblem

  • Gulaktiga eller bruna beläggningar på tänderna
  • Inflammerat tandkött, man kan då se en mörkröd linje nära tandköttet som kan blöda
  • Dålig andedräkt
  • Ökad salivering
  • Lösa tänder
  • Ömhet i munnen
  • Svårigheter att äta, där djuret kanske bara tuggar på en sida av munnen

För att förebygga tandproblem hos ditt husdjur finns några viktiga åtgärder du kan vidta:

  • Tandborstning: Borsta tänderna varje dag med en mjuk tandborste och särskild tandkräm för hundar eller katter. Det är det mest effektiva sättet att förhindra plack och tandsten.
  • Särskilt foder: Det finns speciellt foder som har större foderbitar som hjälper till att mekaniskt rengöra tänderna när djuret tuggar. Torrfoder är bättre än mjukfoder för att förebygga tandsten.
  • Tuggben: Ge din hund tuggben, som kan hjälpa till att mekaniskt rengöra tänderna.

För att upptäcka och behandla tandproblem hos ditt djur, är det viktigt att boka en tid hos en veterinär. Behandlingar kan inkludera professionell tandrengöring under narkos, tandextraktioner och andra tandvårdsåtgärder.

Tandsjukdomar hos hundar och katter är vanliga och kan orsaka smärta och allvarliga hälsoproblem om de inte behandlas i tid. Därför är regelbunden tandvård och tidig upptäckt av problem viktigt för att säkerställa ditt husdjurs välmående och goda tandhälsa.

Se sektionen konsultation i vår prislista för priser